»  Home   »  Contact  »  Favorite


In categoriile:
Medalii - Moldova [1772-1859]
Medalii - Alexandru Ioan Cuza [1859-1866]
Medalii - Carol I [1866-1914]
Jassy ... Jasi ... Iasi
Jetoane
Medalii & Plachete
Ilustrate & CP
Fotografii de epoca
Medicina in Numis
Regina Maria & Crucea Rosie
Medalii & Plachete
Societati de Caritate
Jetoane
Medalii straine acordate medicilor romani
Ordine & Decoratii
Insigne
Fotografii & Documente
Carnete de Crucea Rosie
SNR - sectiunea IASI
Trecut, Prezent si Viitor
Membri
Realizari Medalistice
Persoane de Contact
Pagini personale
Banderole de Trabucuri
Carti de Vizita
Antiques & Arta
Medalii si Plachete dedicate Pompierilor
Evenimente
2007 - 24 Ianuarie - IASI
2005 - 3 Decembrie - IASI
2005 - 12 Octombrie - Botosani
2007 - 19 Mai - Cluj Napoca
2007 - Noiembrie - Barlad
2011 - 12 noiembrie - IASI
Bibliofil
Monografii & Cataloage
Articole publicate
Med Fila Collection
Societatea Romana de Cruce Rosie
Societati de Caritate
Stampile Speciale
Carti Postale Publicitare
Vigniete

Textul:    

Personalitati romane peste hotare

PERSONALITATI ROMANE PESTE HOTARE

Autor: Iulian Lipovanu


Datorita posibilitatii de a circula in jurul lumii, atat ca valuta, cat si ca obiect de colectie, banii au devenit un mijloc de promovare a patrimoniului statal. Suntem obisnuiti sa vedem pe bancnotele si monedele lumii, surprinse, atat momente ce amintesc de gloria statului emitent cat si valori artistice sau culturale. Emiterea de moneda fiind rezervata statului, toate tarile au profitat prin a-si prezenta in „imagini oficiale” cultura, civilizatia sau fauna.

Ca recunostinta a activitatii lor, multe tari au facut o moda in a „imprumuta” valori si a le prezenta pe monedele proprii. Ca exemplu, persoana cea mai des „imprumutata” a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Dar intalnim si sefi de stat, savanti, astronauti sau personaje de film, fiind acoperite toate domeniile de activitate.
Astfel avem placuta surpriza de a intalni si romani „imprumutati”.

Probabil nu mica a fost mirarea numismatilor romani, cand in 1989 descopera pe moneda de 1 Rubla pe Mihai Eminescu. Momentul aparitiei nu este chiar o intamplare daca este sa tinem cont de faptul ca anul 1989 a fost declarat de catre UNESCO - Anul M. Eminescu. De asemenea, URSS nu este la prima „imprumutare” a unei personalitati, avand printre predecesori pe: Engels, Niyazi, Shevchenko (desi ultimii doi apartineau statelor sovietice), s.a. Chiar daca proiectul acestei monede apartine oficialitatilor din Chisinau, este demn de remarcat aprobarea acestui proiect, Eminescu fiind unul din putinii „latini” prezenti in numismatica rusa.

Putem afirma fara nici un dubiu ca Republica Moldova a adus o contributie foarte mare la prezentarea personalitatilor romanesti in numismatica moderna. Faptul ca este un teritoriu strans legat de istoria si cultura romaneasca, cat si putinele personalitati autohtone, i-au facut sa „imprumute” o mare parte de valori romanesti. Dar, in cazul lor, trebuie sa tinem cont ca majoritatea au avut o legatura cu Moldova.

Orice persoana, care are ocazia sa-i treaca prin mana bancnote emise de Banca Nationala a Moldovei (B.N.M.), va remarca pe domnitorul Stefan cel Mare pe toate bancnotele. Cultul pentru Stefan s-a rasfrant atat asupra bancnotelor actuale cat si asupra celor iesite din circulatie. Cupiurile se disting intre ele printr-o paleta larga de culori, pe reversul acestora aflindu-se cladiri din spatiul moldovenesc. Acum se afla in circulatie bancnote cu valorile de: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 si 1000 Lei, cu milesimul intre 1992 si 2003.

Incepand cu anul 1996, B.N.M. incepe o colaborare cu Monetaria Cehiei si Monetaria Statului din Romania, rezultand peste 40 de eminisiuni comemorative, in monede cu valoarea nominala cuprinsa intre 10 si 100 Lei. Multitudinea de personalitati istorice si artistice prezente pe monede, ne arata pretuirea pe care o acorda poporul moldovean pentru acestia.
Executate in conformitate cu cerintele internationale din numismatica, cu tehnologia proof si tiraje inferioare (intre 250 – 1000 buc.), au fost foarte bine primite pe piata internationala, multe din tiraje epuizandu-se cu repeziciune.

Romanii prezenti pe aceste monede sunt: Mihai Eminescu, Alexandru cel Bun (2000), Vasile Alecsandri, Constantin Brancusi (2001), Dimitrie Cantemir, Miron Costin (2003), Mitropolitul Dosoftei, Stefan cel Mare (2004), Burebista, Grigore Ureche (2005).

In mod sigur cea mai mare surpriza, pentru noi, vine din partea Transnistriei. Desi este stat controversat, fara prea multe recunoasteri internationale, Banca Republicana a Transnistriei se afla la a treia serie de bancnote.
Astfel, printre cupiurile in circulatie (seria 2000), pe valoarea de 100 Ruble Transnistrene, gasim pe domitorul Dimitrie Cantemir. Figura ilustra a inceputului de secol XVII, bun prieten al tarului Petru cel Mare, a fost repede adoptat in 1711 de catre poporul rus. Faptul ca Transnistria l-a asezat alaturi de tarista Ecaterina a II-a si poetul ucrainian Taras Shevchenko nu poate decat sa ne onoreze.

Desi pe multi dintre noi ar putea sa deranjeze prezenta romaneasca peste hotare, afirmand ca ne sunt furate valorile, va trebui sa vedem in aceasta un mijloc de publicitate. Dar pentru aceasta va trebui sa fie promovate si de organizatiile romanesti, pentru a nu afla din alte surse despre „cneazul” Cantemir, sau „artistul moldovean” Brancusi.


Articolul publicat in:

Revista "Colectionarul Roman" nr. 3, 2006.