»  Home   »  Contact  »  Favorite


In categoriile:
Medalii - Moldova [1772-1859]
Medalii - Alexandru Ioan Cuza [1859-1866]
Medalii - Carol I [1866-1914]
Jassy ... Jasi ... Iasi
Jetoane
Medalii & Plachete
Ilustrate & CP
Fotografii de epoca
Medicina in Numis
Regina Maria & Crucea Rosie
Medalii & Plachete
Societati de Caritate
Jetoane
Medalii straine acordate medicilor romani
Ordine & Decoratii
Insigne
Fotografii & Documente
Carnete de Crucea Rosie
SNR - sectiunea IASI
Trecut, Prezent si Viitor
Membri
Realizari Medalistice
Persoane de Contact
Pagini personale
Banderole de Trabucuri
Carti de Vizita
Antiques & Arta
Medalii si Plachete dedicate Pompierilor
Evenimente
2007 - 24 Ianuarie - IASI
2005 - 3 Decembrie - IASI
2005 - 12 Octombrie - Botosani
2007 - 19 Mai - Cluj Napoca
2007 - Noiembrie - Barlad
2011 - 12 noiembrie - IASI
Bibliofil
Monografii & Cataloage
Articole publicate
Med Fila Collection
Societatea Romana de Cruce Rosie
Societati de Caritate
Stampile Speciale
Carti Postale Publicitare
Vigniete

Textul:    

Istoricul Sectiunii Iasi a S.N.R.

Secțiunea Iași a Societății Numismatice Române


Autor: Prof. Andone Cumpătescu


Conform unei copii făcute la indigo, ce se păstrează la semnatarul acestor rânduri, inițiativa înființării unei secțiuni a Societății Numismatice Române la Iași a aparținut inginerului Oleg Lipceanu, pe atunci director adjunct la Școala de Arte și Meserii. La prima întâlnire au participat, alături de inițiator, Nicolae Scriban, George Diaconescu, Rudolf Kalinca, Aurel Scarlat, acum trecuți în lumea umbrelor, și Victor Macarie, Traian Bița, Andrei Baliff, Georgeta Crăciun, Nicolae Ciudin, Andone Cumpătescu, Costel Giurcanu și Tiberiu Vlad. Aceasta se întâmpla în 2 aprilie 1972. La vremea respectivă inițiativa organizării oricărui gen de activitate trebuia să vină neapărat de la un membru de partid și să aibă aprobarea partidului. Om înțelept, cu pasiune și dăruire pentru domeniul numismatic, dar ne fiind membru de partid, Oleg Lipceanu nu s-a cramponat de dreptul inițiatorului de a face parte din conducerea provizorie, ce a fost desemnată în 7 ianuarie 1973, și s-a dat la o parte. Tot atunci s-a stabilit și data adunării de constituire, pentru ziua de 11 februarie. Din motive ce-i depășeau pe inițiatori, cât și pe cei din conducerea provizorie, secțiunea s-a constituit în ziua de 11 martie 1973, în prezența unui public alcătuit din reprezentanți ai conducerii județene și municipale de atunci, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, cercetători, muzeografi ș.a., și nu întâmplător, în Sala Tezaurului de la Complexul Muzeistic Iași. După adunarea de constituire la care din partea conducerii SNR a participat secretarul general George Buzdugan, cei de la partid nu s-au mai interesat de treburile secțiunii.

Activitatea acesteia, dinamizată în anumite perioade de conduceri inspirat alese și de colaborarea fericită cu prestigioase instituții culturale ale Iașului, precum Institutul de Arheologie, Muzeul Unirii, Muzeul de Istorie, din cadrul Complexului Muzeistic al Moldovei și altele, a avut în vedere antrenarea numismaților amatori la diverse activități specifice domeniului (întâlniri periodice, sesiuni de comunicări, organizarea de expoziții), atât în Iași cât și în alte orașe ale țării, activități răsplătite cu numeroase premii, medalii și diplome. Vom remarca în mod deosebit participarea numismaților ieșeni la numeroase expoziții și simpozioane organizate la Iași, București, Bârlad, Botoșani, Bacău, Suceava și din alte orașe ale țării cât și din Republica Moldova.

Din păcate, după 1989 și până la începutul anului 2006, Secțiunea a fost ca și desființată. Conducerea s-a autoales în mod abuziv ani la rând, unii membri vechi s-au retras, alții au fost marginalizați. Am putea spune, și nu credem că exagerăm cu ceva, Secțiunea a fost subordonată interesului pecuniar al unor oameni din conducere care au profitat de dezinteresul, dar și de răbdarea, membrilor acesteia. Despre medaliile editate în această perioadă, în numele și sub egida Secțiunii, membrii acesteia nu știu nici până acum, în câte exemplare s-au bătut, cum au fost valorificate, ce sume s-au obținut și ce s-a făcut cu fondurile adunate. Mai mult decât atât, noii conduceri, care a fost aleasă în 2006, nu i s-au predat documentele privitoare la cele peste zece medalii editate și nici arhiva din anii precedenți.

Generației tinere, care a preluat conducerea Secțiunii și a mărit numărul membrilor, nu-i rămânea de ales decât una, din cele două variante posibile, ori să încerce, cum a și început deja destul de promițător, să o scoată din amorțeală, ori să o desființeze în mod onorabil.

Noul început are câteva activități notabile, o expoziție cu participarea doar a tinerilor colecționari, site-ul pe care publicăm aceste rânduri și altele care privesc bunul mers al Secțiunii.


Iasi, 12 februarie 2007