»  Home   »  Contact  »  Favorite


In categoriile:
Medalii - Moldova [1772-1859]
Medalii - Alexandru Ioan Cuza [1859-1866]
Medalii - Carol I [1866-1914]
Jassy ... Jasi ... Iasi
Jetoane
Medalii & Plachete
Ilustrate & CP
Fotografii de epoca
Medicina in Numis
Regina Maria & Crucea Rosie
Medalii & Plachete
Societati de Caritate
Jetoane
Medalii straine acordate medicilor romani
Ordine & Decoratii
Insigne
Fotografii & Documente
Carnete de Crucea Rosie
SNR - sectiunea IASI
Trecut, Prezent si Viitor
Membri
Realizari Medalistice
Persoane de Contact
Pagini personale
Banderole de Trabucuri
Carti de Vizita
Antiques & Arta
Medalii si Plachete dedicate Pompierilor
Evenimente
2007 - 24 Ianuarie - IASI
2005 - 3 Decembrie - IASI
2005 - 12 Octombrie - Botosani
2007 - 19 Mai - Cluj Napoca
2007 - Noiembrie - Barlad
2011 - 12 noiembrie - IASI
Bibliofil
Monografii & Cataloage
Articole publicate
Med Fila Collection
Societatea Romana de Cruce Rosie
Societati de Caritate
Stampile Speciale
Carti Postale Publicitare
Vigniete

Textul:    

Medalistica, statut și rol

Medalistica, statut și rol.

Autor: Prof. Andone Cumpătescu


Medalia în accepțiunea actuală a cuvântului, nu este și nu trebuie confundată cu simpla „memorie a metalului” deoarece în mileniul pe care l-am început, dominat de presă, carte, radio, televiziune, dar și de internet, medalia – ca simplu act de atestare a unui eveniment – considerăm că nu-și mai justifică necesitatea.

Originea comună, suprapunerea parțială a obiectului, transferul reciproc de funcții, precum și tehnica comună de batere a monezilor și medaliilor au făcut ca medalistica să fie considerată domeniu al numismaticii, statut pe care considerăm că actualitatea i-l refuză. Mai mult decât atât, medalistica nu mai poate fi definită numai doar ca știință auxiliară a istoriei. Având în vedere că obiectul său de studiu nu are numai valoare informațională, ci și una estetică, medalistica, credem, se detașează de etichetarea sa ca simplă știință auxiliară a istoriei, instaurându-se ca un domeniu distinct ce se plasează între istorie și artele plastice.

In actualitate, medalistica se conturează ca un domeniu distinct, autonom, care are obiectul său precis de studiu (medalia propriu-zisă), disciplină care urmărește modalitatea artistică prin care aceasta consemnează realități (arta medaliei), cât și conținutul reflectării prin intermediul imaginii plastice (valoarea informațională, documentara).

Literatura medalistică românească, în perioada ei de început, a fost profilată mai mult pe medagrafiere, deci pe descrierea medaliilor, descriere care, oricât de perfectă ar fi, nu epuizează întreaga gamă de operații pe care le presupune studierea științifică a acestora.
Maniera aceasta de abordare descriptivistă a medaliilor ține de domeniul medagrafiei (termen pe care l-am introdus în literatura medalistică după modelul termenului numografie folosit deja în literatura de specialitate).”